MMAS Architects

MMAS Architects

This 1930’s telephone exchange is characterised by curved brick corners, an innovative concrete frame and elegant window proportions bringing sunlight deep into tall spaces. Our conversion adopts these qualities to create ten lofty dwellings, with the existing structure left exposed and embellished.

A new copper clad rooftop storey mirrors the building’s early modern curves via a new light shelf–come– canopy and lightweight barrel vaults.  Sunlight bounces into living spaces via the light–shelf, washing daylight across the underside of the vaults – a reference to the spaces of mills and offices of industrial–era Belfast. 

This trio of vaults give subtle definition to distinct internal living zones and reflect the vista of the three rounded humps of the Belfast Hills captured via a sliding glass facade below.

 

This 1930’s telephone exchange is characterised by curved brick corners, an innovative concrete frame and elegant window proportions bringing sunlight deep into tall spaces. Our conversion adopts these qualities to create ten lofty dwellings, with the existing structure left exposed and embellished.

A new copper clad rooftop storey mirrors the building’s early modern curves via a new light shelf–come– canopy and lightweight barrel vaults.  Sunlight bounces into living spaces via the light–shelf, washing daylight across the underside of the vaults – a reference to the spaces of mills and offices of industrial–era Belfast. 

This trio of vaults give subtle definition to distinct internal living zones and reflect the vista of the three rounded humps of the Belfast Hills captured via a sliding glass facade below.

Malone Exchange