MMAS Architects

MMAS Architects

The proposed house at Gortmerron Avenue is located on a neglected infill site between two gardens.  Our design intention was that the proposal is dictated by the narrow nature of the site and the privacy of adjacent housing.   

Each opening and access point were explored to minimise overlooking of its neighbours whilst capturing natural light deep into the plan through a central courtyard that was pivotal in the arrangement of internal spaces.  The stepping nature of the building ensures that the proposal does not intervene with the existing streetscape and minimises overshadowing.  This provided the opportunity to introduce a West facing balcony that frames the picturesque views of the greater Dungannon neighbourhood.  Existing elements such as hedgerows are maintained and used as a design component to minimise the visual impact of the proposal on the streetscape but also wraps itself around the site to form an intimate garden space.   

A standing seam tin roof is introduced to enhance the existing fabric of the street and fundamentally, sets the distinctive language of the house with its form and character mirroring the existing series of outbuildings that have frontage on to Gortmerron Avenue. 

 

The proposed house at Gortmerron Avenue is located on a neglected infill site between two gardens.  Our design intention was that the proposal is dictated by the narrow nature of the site and the privacy of adjacent housing.   

Each opening and access point were explored to minimise overlooking of its neighbours whilst capturing natural light deep into the plan through a central courtyard that was pivotal in the arrangement of internal spaces.  The stepping nature of the building ensures that the proposal does not intervene with the existing streetscape and minimises overshadowing.  This provided the opportunity to introduce a West facing balcony that frames the picturesque views of the greater Dungannon neighbourhood.  Existing elements such as hedgerows are maintained and used as a design component to minimise the visual impact of the proposal on the streetscape but also wraps itself around the site to form an intimate garden space.   

A standing seam tin roof is introduced to enhance the existing fabric of the street and fundamentally, sets the distinctive language of the house with its form and character mirroring the existing series of outbuildings that have frontage on to Gortmerron Avenue. 

Gortmerron Avenue, Dungannon